Suszone nasiona korzennika lekarskiego, znane jako ziele angielskie, są w Polsce używane przede wszystkim jako przyprawa do mięs, marynat i zup. Ceni się je ze względu na aromat, ale to nie jedyna właściwość, na którą warto zwrócić uwagę.

Napary z ziela angielskiego złagodzą bóle menstruacyjne. Na bóle mięśniowe i bóle stawów stosuje się także okłady (sproszkowane ziele należy wymieszać z niewielką ilością gorącej wody.
Określenie „angielskie” może być mylące. Korzennik pochodzi z Ameryki Południowej. Aztekowie przyprawiali nim kakao. Napój doprawiony był również wanilią i chili.
Ziele angielskie wspomaga trawienie, dlatego warto dodawać go do potraw. Ma ono naprawdę szerokie zastosowanie. W kuchni polskiej najczęściej stosowane jest do mięs, marynat i zup, ale można nim aromatyzować desery, napoje i ciasta.
Produkowany na Jamajce likier z ziela angielskiego Pimento Dram był stosowany jako lek na wszystkie choroby.
W medycynie ludowej ziele angielskie stosowane jest na nerwobóle, bóle reumatyczne, wzdęcia, kolki i problemy trawienne.
Ziarna korzennika są składnikiem tradycyjnych polskich nalewek goździkówki i pępkówki. Aby uzyskać goździkówkę należy 50 g goździków i 25 g korzennika zalać 4 l spirytusu i macerować dwa tygodnie, a po zlaniu połączyć z odpowiednią ilością cukru.
Ze względu na swoje antyseptyczne działanie jest doskonałym składnikiem naturalnych dezodorantów.
